Google oglasi

Sve o travi, uzgoj, navodnjavanje, svjetlost

Kod nas se ova biljka šiljastih listova naziva konoplje, latinski joj je naziv, Cannabis sativa, a najpoznatija je pod imenom marihuana.Ima još mnoštvo imena: žiža, trava, mara, marica, joint, grass, smoke, pot, mez, boo ya, doobie, herb, Mary Jane, mjuta, pod, beng...

Konoplja potječe iz Starog svijeta, ali danas je rasprostranjena po svim nastanjenim dijelovima globusa. Ova, jednosezonska, prilično neatraktivna biljka uskih, zupčastih listova, naraste do 120 centimetara, ali je moguća i znatno veča visina. Uzgaja se na plantažama, na manjim površinama i u zatvorenim prostorima. Konoplja vrlo uspješno raste na mediteranskoj klimi. Sadi se u proljeće i treba joj nekoliko (cca 4 do 6) mjeseci da naraste. Potrebno joj je mnogo sunca i mnogo vode. U krajevima s nepovoljnom klimom, uzgaja se pod halogenim svjetiljkama. U takvim uvjetima naraste mnogo niža (oko pola metra), ali ima jače i drukčije djelovanje. Naziva se skunk. Obično se uzgaja, na primjer, Nizozemskoj i sl., u zemljama gdje nema dovoljno sunca.


Učinci skunka: jača omamljenost, nema potrebe za komunikacijom, nema onog bezrazložnog smijeha.Najviše THC-a (aktivna supstancija u cannabisu) u biljki imaju cvjetovi, zatim listovi.


Marihuana je zelena, siva, smeđa ili tamnosmeđa mješavina osušenih i usitnjenih stabljika, listova, cvjetova i sjemenki bogatih opojnom smolom, većinom ženske biljke u cvatu ili poslije cvjetanja. Kod nas je uobičajena zelena (made in Croatia!). Puši se kao joint, cista, s duhanom ili s raznim dodacima. Marihuana se puši i u luli, a tada se rijetko miješa s dodacima, i djeluje brže. Učinci su isti. Lule mogu biti obične (za marihuanu), vodene (dim prolazi kroz hladnu vodu, rashlađuje se i ne peče kad dode do grla), napravljene kod kuće od plastične boce cijevi, itd. Lula je nešto zahtjevnija za pušenje, jer dim iritira grlo.

Marihuana se konzumira i u hrani. Najčešći je oblik tzv. space cake, kolač s marihuanom. Smrvljena trava dodana je u margarin i pečena. Kolač ima poseban okus, ali onaj tko nije obaviješten da je to space cake, neće primijetiti razliku. U kolač ide više marihuane, a učinci su nešto blaži.


Uzgajanje Marihuane Prije svega u gojenju nema trikova kao što neki promoviraju to su laži.Omoguči biljki optimalne uvete,što manje stresa,malo pažnje i imačeš lepoticu koja če ti vratiti sve što si u nju uložio.

Probaču biti pažljiv i probati pojasniti što više načina uzgoja i pristupa do biljki ,cak i one koje ja ne korstim ali isto daju dobre rezultate.Ko je več gajio zna da te može gomila tih podataka o uzgoju zbuniti ,pa zato moras da odabereš svoj nacin, a pametni saveti su uvek dobrodošli.

Svima nam je poznata činjenica koja govori da je bilo kakav način uzgoja konoplje na ovim prostorima potpuno zabranjen, osim u posebnim uvjetima (ukoliko je riječ o steriliziranoj konoplji kojoj su uklonjena psihoaktivna svojstva i koja raste samo do određene faze) koje da biste postigli, morate proći kroz nebrojene procese, provjere, ali o tome u nekom drugom tekstu.

Mnogo je lakše i sigurnije uzgajati Marihuanu u zatvorenom prostoru, bio to stan, kuća, plastenik i sl. Biljke u tom slučaju rastu u privatnom okruženju vašega doma, sigurne od znatiželjnih i često vrlo pokvarenih očiju. Isto tako, „kućni“ uzgoj ima još nekih prednosti. Biljke je moguće uzgajati tijekom čitave godine, te su sigurne od životinjica i kukaca koji ju obožavaju staviti na meni za ručak (dajte si malo mašte, recimo zamislite jednog puža koji pojede nekoliko listova Marihuane na dan :)

Da bi uspjeli uzgojiti fine biljčice koje će Vam fino i procvjetati, morate im pružiti određene uvjete, odnosno barem onaj minimum u kojem će Vam one fino rasti. Biljci će biti potrebno osigurati dovoljno zemlje, vode i svjetla.

Iako ju možete uzgajati i u manjem prostoru, on ne bi smio biti niži od 1,5 metara. Čak i ta visina ograničiti će Vaše opcije, no, ukoliko joj osigurate tu visinu, moći ćete uzgojiti fine biljčice.


Vaš prostor trebati će adekvatan izvor ventilacije tasko da zrak, toplina i vlaga mogu nesmetano kružiti i mijenjati se. Savjet je da, ukoliko biljčice uzgajate u ormaru, kutiji, ventilaciju osigurate tako što ćete otvarati poklopac ili vrata u nekom periodu dana. Najbolji položaj za biljke osigurati ćete ukoliko imate prozor na južnoj strani stana ili kuće. Stavivši biljku ispred tog prozora osigurati ćete joj najviše sunca. Ovdje morate pripaziti na to da vašu biljku nitko ne vidi, zbog ograničenja i zakona kojima smo podređeni (samo fizički, ne dajte se). Ukoliko imate prozor na krovu kuće, riješiti ćete problem jer će vaše biljčice dobivati svjetlost čitavog dana i neće biti rizika od razotkrivanja.

Načešća mjesta kućnih uzgajivača su ormar, soba ili neko drugo skrovito mjesto. Biljke se tada uzgajaju pod umjetnim svjetlom, a materijal koji ima sposobnost refleksije biti će potreban kako bi biljka dobila svu moguću raspoloživu svjetlost.. Isto tako, biljkama je potrebna adekvatna ventilacija i cirkulacija zraka kako bi biljke bile na „radnoj“ temperaturi. Sa električnim svjetlima to može biti problem jer ona raspršuju ogromne količine topline, no, riješiti ćemo taj problem uskoro. Isto tako, moramo biljkama osigurati normalnu izmjenu CO2 kako bi mogla normalno obavljati fotosintezu.

Što se tiče svjetlosti, najučinkovitija svjetlost jesu metal-halid lampe (MH) ili visokotlačne-sodium lampe (HPS). To su lampe koje su slične onima koje služe za uličnu rasvjetu. MH lampa emitira bijelu svjetlost, a HPS poznatu narančasto-ljubičastu svjetlost koju možete viditi na lampama za noćnu rasvjetu. HPS lampe emitiraju oko jednu šestinu svjetlosti više od MH lampe. Obje lampe dolaze sa transformatorom i koštaju od oko 150$ do 350$. Druga mogućnost su fluorescentne lampe. Načinjene su u obliku šipki koje se uglave u postolje. Kod njih postoji problem jer emitiraju svjetlost preko velikog područja tako da je moguće da će se svjetlost nepotrebno rasipati.


Isto tako, one posjeduju tek pola snage od onoga koliko imaju MH ili HPS lampe, što znači da raspršuju i upola manju količinu svjetlosti. Ipak, ovakve lampe imaju i određene prednosti. One raspršuju svjetlost kroz čitavu cijev pa tako niti jedan njezin dio neće biti opasan za biljku, dakle možete ju izložiti sasvim blizu takvoj vrsti lampi. Fluorescentne lampe dobre su jer emitiraju različite boje svjetlosti. Hladno-bijela (potpuno bijela svjetlost), toplo-bijela (pomalo žućkasta) te svjetlost dana (eng. daylight) odgovaraju spektrumima, odnosno vrstama svjetlosti. Ukoliko možete osigurati po jednu kombinaciju ovih triju spektara, biti će to najbolja kombinacija. Ukoliko koristite ove profesionalne lampe, biti će vam potrebna okvirna snaga lampi za dobar uzgoj, to je u našem slučaju 30W do 50W HPS ili MH svjetlosti Ukoliko koristite fluorescentne cijevi, snaga bi trebala biti oko 40W do 60W. Sve ovo odnosi se na jedan kvadratni metar prostora. Znamo da nam je vrlo često zaista preskupo kupovati ovakve sijalice koje koštaju i preko 1000 kuna. Zbog toga, obavezno i rado navodimo alternativu što se tiče svjetlosti. Količina svjetlosti mjeri se u lumenima. Za uzhoj lijepih biljaka potrebno nam je oko 12000 lumena svjetlosti. 8000 lumena bila bi optimalna količina svjetlosti potrebna za uzgoj, no, biljčice će vam uspjeti i sa mnogo manje svjetlosti. Recimo, bilo bi dobro da im osigurate barem 5000 lumena.

Ta količina odgovara količini od oko 5 štednih žarulja. Na svakoj žarulji trebala bi pisati količina koja biva raspršena prilikom emitiranja, iako vrlo često nailazim na sijalice na kojima uopće ne pišu takvi podaci. Kupujte one na kojima pišu podaci.

Svjetlost je vjerojatno jedna od najvažnijih komponenti rituala uzgoja naših biljaka. Ovdje je važno napomenuti jednu stvar koja je zapravo prilično paradoksalna. Riječ je o kvaliteti Marihuane, iako ja smatram da je svaka biljčica uzgojena sa ljubavlju – neizrecivo kvalitetna, zapravo, tada o pojmu kvalitete ne želim govoriti. Meni osobno nije potrebno da nakon jednog dima Marihuane budem u oblacima, totalno odvaljen i sl. To mi se nikada nije desilo, niti blizu tome i ne želim da mi se ikada desi..

Jer, ukoliko se to desi, biljčica mi prije izgleda mučena nego zdrava. Biljku ne možete natjerati da proizvodi ono što ne može. Mnogi će vam govoriti kako je ova „trava“ najjača koju ćete probati, nema bolje, reći će vam. Možda ćete pitati, kako je to moguće, a osoba će vam odgovoriti: „To ti je špricano, najbolje na tržištu“. Špricanjem biljke oduzeti ćete joj njezinu svrhu, njezinu osobnost. Nikada nemojte nasjedati na takve fore. Nikada ne špricajte svoje biljke ničime osim vodom, o čemu će biti riječ. Pa čak i ako ne možete biljci priuštiti top uvjete, ljubav prema njoj uz onaj minimum uvjeta koji mogu biti zaista maleni, biti će joj dovoljni da uspije i da naraste velika. Autorova prva biljčica uzgajana je u malenom ormaru, uz dvije štedne žarulje te sunčevu svjetlost, u teglici koja je duboka dvadesetak cm, promjera dvadesetak cm. Narasla je oko 1,3 metra i dala lijepe cvjetove. Konzumirati ovu biljku bio je najveći užitak što sam ga osjetio. Riječi o high efektu nije bilo, a ipak, autor je bio neizmjerno sretan. Ljubav prema biljci najvažniji je dio uzgoja. Bez ljubavi možete dobiti moćnu biljku, no, ona neće imati osobnost. To je ono što je zaboravljeno prilikom uzgoja. To je ono što nisam pronašao kao uvjet za uzgoj niti u jednoj jedinoj knjizi koja o uzgoju govori, a koju sam pročitao. Pružite biljci ljubav i ona će vam to vratiti, vjerujte mi. Ona osjeti.

Nastavljamo sa uvjetima.Postoji ogroman broj mješavina, odnosno zemlje za uzgoj biljaka. Morate obratiti pozornost da PH zemlje ne bi smio biti ispod 6 i iznad 7. Autor upotrebljava za vlastiti uzgoj normalnu zemlju koja se može pronaći u svim cvjećarnama ili trgovačkim centrima. Jedan savjet: pomješajte zemlju sa par šaka potpuno usitnjenog stiropora. To će zemlji osigurati rahlost i provodnost, koja nestaje nakon što zemlja ostari. Recimo, ukoliko koristite vazu dubine 20 cm promjera 20 cm, naprije promješajte šaku tako pripremljenog stiropora sa zemljom koju ćete staviti u vazu. Vaša biljka će biti zadovoljna. Zemlju morate održavati vlažnom, naravno, no, niti u kojem slučaju ne smijete natapati zemlju vodom. Bolje je da se desi da biljka određeno razdoblje bude bez vode nego da non stop bude natopljena.

To će ubiti biljku jer neće dobiti dovoljno zraka koji se nalazi u malenim pukotinama u zemlji. Natapanjem zemlje te pukotine bivaju ispunjene vodom te će se, ukoliko konstantno ponavljamo, ugušiti u vodi. Paradoksalno, voda koja joj znači život i koju biljka zaista treba, može tu istu biljku ugušiti. Slično je i sa ljudima, zar ne?

Vrlo je bitno da biljkama osiguramo dobar dovod i odvod vode, kako bi same odlučile o količini vode koja im je potrebna. To ćemo učiniti na standardni kućni način, baš kao što osiguravamo stalim biljkama siguran i učinkovit odvod i dovod vode, te dobru ventilaciju.. Ako to već nije učinjeno, na dnu vaze (preporučujemo plastičnu teglicu – jeftinija je i jednostavnija za podešavanje) izbušimo nekoliko rupa.

Tako smo riješili taj problem i problem ventilacije. Ovo je bitno jer tako biljku osiguravamo od pretjeranog zagrijavanja te vlaženja.


Prostoriju u kojoj se biljke nalaze potrebno je svakodnevno provjetravati jer zrak oko same biljke s vremenom postaje siromašan CO2 plinom. Zagrijavanje zraka postaje ozbiljniji problem ljeti, kada temperature dosežu i preko 35° celzijevih. U to vrijeme potrebno je biljkama osigurati sistem hlađenja. Jedan način je da konstantno držimo otvoren prozor u prostoriji u kojoj borave biljke. Ukoliko je to zbog pravnih i privatnih razloga nemoguće, potrebno je nabaviti ventilator ili ugraditi klima uređaj.

Zelene biljke uzimaju CO2 plin tijekom fotosinteze, kombinirajući hydrogen iz vode da bi proizvele šećer i kisik, svjetlo omogućuje biljci snagu da izvodi ovu radnju. Neke biljke kao što je Marihuana mogu pospješiti svoju fotosintezu ukoliko u zraku ima više ugljučnog dioksida nego što je normalno. Ipak, ukoliko je razina ugljičnog dioksida preniska, one prestaju sa procesom fotosinteze, dakle, prestaju proizvoditi šećer i kisik. Šećer i kisik biljci su prijeko potrebni da bi mogla proizvesti gradivni biljni materijal i kako bi imali dovoljno energije za ćitav proces. Oko ovoga se ne trebate brinuti ukoliko živite u normalnom okružju te ukoliko redovito provjetravate prostoriju ili prostor u kojem se sama biljka nalazi.

Mnogi uzgajatelji Marihuane koriste gnojivo kako bi pospješili rast biljke.

Postoje dvije vrste gnojiva; ona na prirodnoj i ona na umjetnoj odn. bazi dobivenoj umjetnim postupcima. Žestoko se protivim bilo kakvim umjetnim gnojivima. Navesti ću samo dva razloga koja će Vam reći dovoljno da možete sami odlučiti. Prvi je razlog taj da sve što je napravljeno umjetnim putem ne može zamijeniti Prirodu te samoj biljci može donijeti više štete nego koristi. Koliko god ljudi govorili da je tehnologija proizvodnje umjetnih goriva toliko napredovala da se gotovo i ne osjeti razlika između onog dobivenog umjetnom proizvodnjom i onoga dobivenog Prirodnim putem, Prirodu nikada nitko neće moći zamijeniti, a to znači da je prirodno gnojivo nezamjenjivo i uvijek nebrojeno puta bolje od umjetnog. Drugi je razlog taj što će Vam biljka možda čak i izrasti veća, potentnija i ne znam što još. Ipak, ukoliko ju pokušate konzumirati možda ćete osjetiti, ako ne, sada saznajete da jednom upotrijebljeno umjetno gnojivo ostavlja i te kakve posljedice na biljci. Ukoliko ga upotrebljavate konstantno, izmijeniti će se čitav okus biljke. Još jedan osobni razlog kojeg bi naveo je vezan uz ljubav prema biljci. Umjetna gnojiva koriste se iz jednog isključivog razloga, a taj je da biljka bude što ljepša/veća/potentnija. Samim time gubi se ljubav prema biljci.

Ukoliko kod kuće imate malene kućne ljubimce kao što su kunići, zamorci, hrčci, vjeverice ili slične životinjice, slobodno možete kao gnojivo koristiti njihov izmet. To je isprobano i ukoliko dobro hranite svoje kućne ljubimce, iskoristite njihov izmet. Isto tako, u mnogim poljoprivrednim ljekarnama moguće je pronaći gnojiva na biljnoj bazi. Za biljku je vrlo bitno da ima sve potrebne tvari:kalcij, magnezij...

Nakon što ste pripremili zemlju, potrebno je posaditi sjemenke ili presaditi sadnice. Dakle, dva su načina. Ili ćete odmah staviti sjemenke u zemlju velike teglice, ili ćete ih pustiti da proklijaju, posaditi u malenu čašu te ih nakon izvjesnog vremena presaditi u veliku posudu. Izbor je na Vama. Osobno, upotrebljavam drugu tehniku iz jednog razloga: ukoliko posadimo odmah sjemenke u veliku vazu, najprije nećemo vidjeti koliko nam ih je proklijalo. Isto tako, ukoliko je više sjemenki u istoj posudi, postoji mogućnost da se zapetlja korjenje te da kao pobjenik iziđe najjača biljka, ostale biljčice će zaostati i mučiti će se. Prvi način nije potrebno posebno opisivati. Orijentirati ću se na drugi način.

Sjemenke možete natjerati da proklijaju na dva načina. Prvi način je da uzmete maleni tanjurić, poklopac i sl. te da na njega stavite sloj vate. Sloj natopite vodom i postavite sjemenke. Nakon toga prekrijete sjemenke zemljom. Sve još jednom zalijete dobrano, ali ne da sve pluta u vodi. Drugi način i nešto jednostavniji je da umjesto zemljom prekrijete sjemenke još jednim slojem vate. Opet natopite vodom. Bez obzira na način, tanjurić ili što već koristite stavite u najlonsku vrećicu, ne smijete ju skroz zatvoriti. Vata ili zemlja moraju uvijek biti natopljeni vodom. Dobro, ali ne previše. Nakon 5-10 dana otkrijte vaš sloj vate i pred vama će biti dobar broj sjemenki koje su pustile već zgodne korijenčiće.

Zima je još malo pa gotova i uskoro će se prozori i balkoni ukrasiti raznim biljkama...




ili




NE GAZITE TRAVU, PUŠITE JE !!!











Broj komentara: 8 :

  1. Dali svaka vrsta uspije narasti na ovaj nacin
    i koliko duboko se mora staviti proklijala sjemenka u zemlju

    OdgovoriIzbriši
  2. Dali svaka vrsta uspije narasti na ovaj nacin
    i koliko duboko se mora staviti proklijala sjemenka u zemlju

    OdgovoriIzbriši
  3. Dali svaka vrsta uspije narasti na ovaj nacin
    i koliko duboko se mora staviti proklijala sjemenka u zemlju

    OdgovoriIzbriši
  4. jel kidate listove u toku cvetanja,kakvi su rezultati?

    OdgovoriIzbriši
  5. Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90,000 eura i danas imam svoju kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje kredita. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan (davidsonalbertloan@gmail.com). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. davidsonalbertloan@gmail.com
    {WhatsApp: +38761545894}

    OdgovoriIzbriši

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi